Get Adobe Flash player

Turizam

Turizam je fenomen koji je u XX stoljeću poprimao globalne dimenzije. Gotovo da nema zemlje u svijetu koja u većem ili manjem obimu ne razvija inostrani i domaći turizam. Njegova osnovna karakteristika je masovnost, tj. veliki broj učesnika turističkih putovanja. Procjenjuje se da je u 2000. godini u domaćem i međunarodnom turizmu učestvovalo oko 4,5 milijardi turista sa ukupnom potrošnjom od 3,0 bilijardi USD. Međunarodni turizam koji je u 2000. godini obuhvatio oko 700 miliona učesnika sa potrošnjom od preko 575 milijardi USD, ima poseban značaj zbog utjecaja na platni bilans i multiplikovanih efekata. Postao je najvažnija pojedinačna stavka u ukupnoj vrijednosti izvoza roba i usluga u svijetu. Već dugi niz godina međunarodni turizam ima znatno dinamičniji razvoj u odnosu na svjetsku privredu.
Po svojim ekonomskim, sociološkim, psihološkim, političkim i drugim konotacijama, turizam kao fenomen nema pandana u nekoj drugoj pojavi ili fenomenu u savremenom svijetu. Brojni su istraživači ovih fenomena koji ističu da će turistička industrija u nastupajućem milenijumu stati "rame uz rame" naftnoj i automobilskoj industriji. Već danas, u ekonomski nerazvijenim zemljama svijeta, sektor usluga u kome se nalazi i turizam, zapošljava i do 80% od ukupnog broja zaposlenih.
Turizam je poput ostalih grana privrede u BiH, pretrpio značajne štete tokom rata, koje još uvijek narušavaju nesmetano obavljanje ove djelatnosti. Štete nanesene turizmu su možda i najveće, budući da turistička djelatnost uveliko zavisi od stabilnosti i imidža zemlje u cjelini.
Bez obzira na ovakvu situaciju, BiH je u posljednje tri godine doživjela napredak u turističkoj djelatnosti. Iako je ukupan broj turista koji posjećuju BiH još uvijek zanemarljiv u poređenju sa evropskim destinacijama, porast je zabilježen u proteklih nekoliko godina.

Bosanska Krupa se susreće s problemom koji ima i većina manjih sredina u Bosni i Hercegovini, a to je nedostatak novca za razvoj/iskorištavanje i promociju prirodnog bogatstva.
Mnoga središta nisu istražena i pristupačna, a predstavljaju jedinstven primjerak prirodnog blaga u svijetu.

Mi Vam predstavljamo najpoznatije i najposjećenije turističke destinacije u općini Bosanska Krupa.

Stari grad


U središtu grada nalazi se Stari grad „Pset", tvrđava izgrađena u XIII stoljeću koja je tokom burnih krajiških ratova stalno mijenjala svoje vladare.
1522. i 1523. godine Surin-paša Bosanski s 2000 konjanika i 5000 vojnika pokušavao je da osvoji ovaj grad puna četiri mjeseca i to je označeno prvim pokušajem Osmanlija da osvoje Krupski grad.
Osmanlije su 1565. godine, predvođene pašom Mustafom Sokolovićem, osvojile grad Bosansku Krupu i tvrđavu „Pset". U periodu osmanske vladavine gradom vladaju porodice Krupića i Badnjevića.
Danas je „Pset" ponosni „starac" koji pruža najljepši pogled na Bosansku Krupu, na rijeku Unu i njene mostove, na sve one o kojima i sada vjerovatno čuva tajne.

Bosanska Otoka


Najveće turističke atrakcije na ovom području su prirodni resursi. Na svakom koraku možete pronaći prekrasna mjesta za šetnju, lov, ribolov ili samo uživanje u prekrasnom prirodnom ambijentu. Dragulj ovog područja je kristalno čista rijeka Una.
Njena ostrva su idealna za kampiranje i logorovanje. U rijeci Uni, prema podacima ovdašnjih ribolovnih društava živi 28 različitih vrsta riba koje znaju doseći i preko 30 kilograma težine. To je dovoljan razlog da se svake godine organizuju ribolovna takmičenja.


Mlinčići


Mlinčići se nalaze na izlazu iz Bosanske Otoke prema Bosanskom Novom (Novom Gradu). Ova ada je najposjećenije mjesto kupača tokom ljetnog perioda. Njena okolina je uređena stazama za šetnju, a posjetiocima su na raspolaganju sportski tereni za nogomet, košarku i odbojku.

Rijeka Krušnica


Rijeke i izvor Krušnice su najatraktivniji dio grada. Ovo je pravi raj za ribolovce i kupače. Ovde se nalazi i umjetnička kolonija Krušnica koja okuplja akademske slikare i druge umjetnike. Izvor je od grada udaljen oko 4 km. Do vrela je moguće doći pješice ili čamcem.

U Uni i Krušnici se mogu pronaći veliki primjerci šarana i pastrmke, ali čini se da su upecani primjerci na rijeci Krušnici ipak veći. Izvor Krušnice je dom još mnogim vrstama riba kao što su lipljen, klen i štuka. Lokalna ribolovačka društva mogu ponuditi usluge vođenja kao i organizirati dobivanje dozvola.

Međunarodna speleo-ronilačka kampanja u Unsko-sanskom kantonu 2008. godine donijela je senzacionalno otkriće. Naime, iako su zaronili do dubine od 112 m, ronioci nisu pronašli dno. U neposrednoj blizini izvora ove rijeke nalazi se pećina u kojoj je prema posljednjim ispitivanju potvrđeno prisustvo „čovječije ribice". Rijeka Krušnica je cijelim svojim tokom pitka.


Park prirode „Grmeč"


U šumovitom Grmeču za zaljubljenike prirode nalazi se pregršt mogućnosti. Postoje uslovi za zimske sportske aktivnosti, a organizuje se i planinarenje.
Nadaleko poznat lovni rezervat Grmeč je prepun divljači (medvjedi, divlje svinje ,lisice, tetrijeb itd) što mami mnoge posjetioce i ljubitelje prirode. U Grmeču se nalazi i lovačka kuća koju održava Lovačko društvo „Grmeč".


Aleja Vodenica


U centru općine Bosanska Krupa, na rijeci Uni uz drvene mostove u neposrednoj blizini slapa nalazi se niz vodenica koje su međusobno povezane sa drvenim mostovima. Na izrazito malom prostoru nalazi se bogat sadržaj prirodnih ljepota. Sjedinjeni stoljećima daju specifičan ton ovom ambijentu koji uživa drugi stepen zaštite kao urbana cjelina.


Crno jezero


Crno jezero smješteno je u samom kanjonu rijeke Une i područje je koje se izdvaja kao prepoznatljivi dio Une sa očuvanim ribljim fondom i potencijalnim lovno - uzgojnim rezervatom divokoza.

Otočki slapovi


Otočki slapovi sa mlinicama udaljeni su 13 km od centra općine Bosanska Krupa, odnosno 1-2 km od centra Bosanske Otoke. Nizvodno od centra Bosanske Otoke uz regionalni put Bosanska Krupa – Bužim, kod naselja Suljkanovići na rijeci Uni, postoje prirodni slapovi, te rekonstruisane vodenice na slapovima. Navedeno područje je atraktivno izletište za odmor i rekreaciju.


Pecka


Jezero „Pecka" u naselju Ljusina, udaljeno je 12 km od centra općine Bosanska Krupa. Jedno od najatraktivniji područja za razvoj ruralnog turizma. Na lokaciji postoji akumulaciono jezero bogato raznovrsnom ribom koje je ujedno i stanište divljih patki. Atraktivno izletište za sva godišnja doba pogodno za sport , lov i ribolov.


Slapovi i ade na Uni


U samom centru grada se nalazi zaštićeni krajolik "Srednja Una". Nizvodno od centra grada sve do Bosanske Otoke pa i dalje, na rijeci Uni i njenim prirodnim resursima koje nudi na svojim „slapovima" i „adama" jednostavno mami na duže i kraće provode, odmore te atraktivne vikende. Lokacija povoljna za turizam (sport) na vodi.


Šujnovac


Lokacija se nalazi u neposrednom centru općine i vrlo je pogodna za razvoj sporta , turizma i rekreacije . Šumska staza od oko tri kilometra duž potoka vodi do njegovog izvorišta „Pipe", šumske kuće, šadrvana i sl. U posljednje vrijeme, najposjećenije je mjesto krupljana, ali i gostiju. Ovo izletište se u saradnji Općine Bosanska Krupa i ŠPD „Unsko-sanske šume" i dalje redovno uređuje.


Suvajsko međugorje


Suvajsko međugorje udaljeno je 17 km od centra općine. Lokacija je bogata sa šumom i pašnjacima, te velikim brojem prirodnih izvora. Idealno je za banjsko - rekreativni centar što je i definisano kao turistička sportsko - rekreativna zona u Prostornom planu Općine.


Vučkovac
Izletište udaljeno 15 km od centra općine Bosanska Krupa, odnosno 6 km od Bosanske Otoke. Izletište Vučkovac je sa svojim krajolikom bogat kestenovom šumom, ljekovitim biljem i gljivama. Sa nekoliko seoskih domaćinstava čini idealnu lokaciju za razvoj ruralnog turizma. Na lokaciji postoji jama „Hepina jama" u koju se okomito može spustiti do 50 m.


TRADICIONALNI TURISTIČKI DOGAĐAJI


Internacionalna turistička Una Regata


Una Regata je jedan od najpotencijalnijih turističkih proizvoda u Bosni I Hercegovini.
Više stotina učesnika proživljava najinteresantnije i najuzbudljivije trenutke života plovidbom uživajući u nedirnutim dijelovima prirode. Start regate je u Kulen-Vakufu, a cilj u Hrvatskoj Kostajnici. Dužina kompletne regate je oko 100 km što je podijeljeno u više etapa u trajanju od tri dana.
Internacionalna Una Regata organizira se od 70-ih godina prošlog stoljeća, a do sada je održano 38 regata.
Završna svečanost regate do skoro je bila u Bosanskoj Krupi na SRC "ADA" na kojoj se organizira kulturno- umjetnički program. Događaj je to koji svake godine privuče goste iz svih krajeva zemlje.
Za potencijalne učesnike regate približna cijena opreme (čamaca, kotizacija) je 1500 KM, uz obezbjeđenje iskusnih kajakaša i ronioca.

Utrka unskih lađara

Utrke unskih lađara su započele 70-ih godina i za to vrijeme postale prepoznatljiv brend ovog kraja. Održavaju se početkom jula svake godine.
Start utrke je 4 km od centra grada. Lađe su prilagođene utrci tako da mogu odoljeti svim kaskadama i slapovima rijeke Une koji ih prate tokom utrke. Utrka okuplja i mnogo mladih tako da je zanimljiva i utrka kadeta, ali u skraćenoj verziji. U svakom čamcu se nalazi posada od četiri člana.
Po završetku utrke i proglašenju pobjednika održavaju se i skokovi u vodu koji privlače iz godine u godinu sve veći broj učesnika.

Kanu na Uni

Spustanje kanuima niz slapove i kaskade nedaleko od samog centra grada uz Magistralni put
M-14. Većina kanua je ručni rad majstora iz Bosanske Krupe.
Događaj se nadovezuje na "Unske lađare" i nastavlja tradiciju kajakaškog društva iz Bosanske Krupe.
Cjelodnevni program podrazumijeva: skokove u slap, spustanje kanuom - takmičarski dio, roštiljadu, logorsku vatru, koncerte, obezbjeđen smjestaj u uređenom kampu, te kompletnu opremu)

« Oktobar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

© Općina Bosanska Krupa, Terzića bb, 77 240 Bosanska Krupa, Tel +387 (0)37 471 088