Get Adobe Flash player
« Mart 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Baner
četvrtak, 14 Juni 2012 01:00

Načelnik Armin Halitović primio nagradu za „Inovativni primjer dobre saradnje općina i NVO“

Bosanskokruspki načelnik Armin Halitović danas je u Sarajevu na svečanoj dodjeli primio nagradu za „Inovativni primjer dobre saradnje općina i NVO“.

Naime, Centar za promociju civilnog društva ove je godine vršio odabir najboljih praksi u primjeni Sporazuma o saradnji između lokalnih vlasti i NVO u BiH.

Bila je to prilika svim općinama i pojedincima iz udruženja i fondacija da se njihovi primjeri dobre partnerske saradnje istaknu, nagrade i promovišu putem izbora najboljih praksi u primjeni „Sporazuma između općinskog načelnika, općinskog vijeća i udruženja i fondacija“ za 2011. godinu.

„Mi smo 2009. godine, Općina Bosanska Krupa, Općinsko vijeće i nevladin sektor potpisali sporazum o saradnji i od tada je ta veza, zajedničke aktivnosti vladinog i nevladinog sektora na jednom višem nivou. Ovo priznanje je obaveza da ubuduće radimo još više s civilnim sektorom, odnosno s nevladinim organizacija. Danas se moglo čuti, i ja sam pristalica toga, da vladin sektor treba nevladin da prihvati kao partnera, nikako kao neku opoziciju, jer iz nevladinog sektora dolaze inicijative koje vladin sektor treba da sprovodi i na taj način implementira želje i zahtjeve građana prema određenim projektima“, ističe načelnik Halitović nakon dodjele priznanja.

 

Dodaje da su osim Bosanske Krupe, nagradu dobile općine Kakanj, Bugojno, Zvornik, Prijedor i Jablanica.

 

U okviru poziva dodijeljene su dvije osnovne kategorije nagrada, a to su nagrada za opštine/općine za dobru praksu u primjeni Sporazuma i nagrada za šampione (istaknute zagovarače i promotore Sporazuma).

 

Nagrada za općine se dodjeljivala za primjere zajedničkog partnerskog rada lokalne uprave i NVO-a na principima i vrijednostima Sporazuma u sljedećim oblastima: Finansiranje NVO iz opštinskog/općinskog budžeta/proračuna; Participacija/učešće građana u donošenju odluka; Inovativni primjeri dobre saradnje općina/opština i NVO.

 

Selekcionu komisiju su činili članovi radne grupe za Sporazum u okviru Mreže Sporazum plus. Komisija je izvršila odabir najboljih praksi i šampiona Sporazuma za 2011. godinu, te odlučila Općini Bosanska Krupa za saradnju s Institutom za razvoj mladih KULT dodijeliti godišnju nagradu iz oblasti „Inovativni primjeri dobre saradnje općina i NVO“.

Nagrada je priznanje za najbolje prakse u ostvarivanju međusektorskog dijaloga i saradnje zasnovanih na osnovnim vrijednostima i principima Sporazuma, te njegovoj praktičnoj primjeni u praksi.

Čitaj 640 vrijeme
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

© Općina Bosanska Krupa, Terzića bb, 77 240 Bosanska Krupa, Tel +387 (0)37 471 088